Anton Frederik Nørgaard og Olga Kristine Nielsen

Her følger nogle beskrivelser af Anton Frederik Nørgaard (1892-1974) og Olga Kristine Nielsen (1895-1985). Det var min morfar og mormor og jeg prøver at finde frem til flere detaljer om deres liv og virke. De mødte hinanden ved Wedellsborg, på Fyn og blev gift i 1921.

Forside - Soldaterbilleder - Gravsten - Billeder af gårde - Postkort - Min Far

Billederne herunder viser nogle gravsten for soldater fra 2. Batterie Fussartillerie, Bataillon 61. De er alle faldet i foråret 1917 og har måske været bekendte af Anton Nørgaard.

Kanonier Amandus Siegesmund - faldt 23/4-1917.

Amandus Siegesmund

Kanonier Johannes Bölkel - faldt 23/4-1917.

.Johannes Bölkel

Gefreiter Otto Meyer - faldt 23/4-1917.

Otto Meyer

Unteroffizier d. Reserve Herman Donetzka - faldt 12/5-1917.

Hermann Donetzka

Leutnant Walter Tillmanns - faldt 12/5-1917.

Walter Tillmanns

Jeg fandt nogle oplysninger om Walter Tillmanns og et billede af hans familie, på en tysk hjemmeside. Det er skrevet af hans tidligere Rektor Eduard Bellinger fra en skole i Hückeswagen.
http://www.rga.de/lokales/hueckeswagen/heute-enden-rga-serie-bgv-ausstellung-weltkrieg-4628598.html

"Leutnant Walter Tillmanns ging es vermutlich wie vielen Soldaten und Offizieren im Ersten Weltkrieg, der vor 100 Jahren begann. Es herrschte in Deutschland ein romantisches Bild vom Soldatentum. Die Realität des Ersten Weltkrieges sah anders aus. Dem fast andauernden Beschuss der Artillerie ausgesetzt, entwickelte sich Hilflosigkeit."

Walter Tillmanns familie

"So starb vermutlich auch der Hückeswagener Walter Tillmanns, Leutnant bei der 2. Batterie des Fuß-Artillerie-Bataillons 61. Rektor Eduard Bellinger, der die Daten der Hückeswagener Gefallenen erfasst hat, schreibt: "Uns allen war er das Bild treuester Pflichterfüllung. Ein Muster als Vorgesetzter und Mensch wird er, besonders in Mannschaftskreisen, unvergessen bleiben. Am 12. abends 7.20 wurde die Batterie mit 18 cm Kaliber beschossen, davon ein Volltreffer, welcher ihn und einen Unteroffizier sofort tötete und einen Obergefreiten schwer verletzte. Er hat von dem unheilvollen Schuß nichts mehr gehört."

Oversat til dansk lyder teksten nogenlunde sådan her:

"Løjtnant Walter Tillmanns havde det sandsynligvis ligesom mange soldater og officerer i første verdenskrig, som jo begyndte for 100 år siden. Der var i Tyskland en romantisk billede af soldaterlivet. Virkeligheden i Første Verdenskrig var anderledes. Udsat for et næsten konstant bombardement af artilleri, udviklede der sig en hjælpeløshed.
Sådan døde formentlig også Hückeswageneren (Hückeswagen er en by i Nord Rhein Westphalen) Walter Tillmann, der var løjtnant i 2. Batteri Fussartilleri Bataljon 61. Rektor Eduard Bellinger, der har indsamlet data om Hückeswagenere der faldt i krigen, skriver: "Han var et forbillede på det mest trofaste og pligtopfyldende menneske. Et mønster som befalingsmand og menneske, specielt i soldaterkredse, og vil blive uforglemmelig. Den 12/5 om aftenen kl. 07:20, blev batteriet bombarderet med en18 cm kaliber kanon, og herunder ramt af en fuldtræffer, der dræbte ham, og en underofficer på stedet, og en korporal blev hårdt såret. Han hørte ikke mere det ildevarslende skud."

Det kunne være Walter Tillmanns og Herman Donetzka der døde som følge af nævnte granat, da begge jo faldt d. 12/5-1917.


 

(Siden opdateret januar 2023 - Anton Vestergaard - mail)